Tuesday, December 09, 2008

**Hari Raya Aidiladha**


Salam buat semua umat islam dan juga teman-teman. Disini ien ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua yang menyambut pada hari ini. Semestinya ramai yang telah balik ke kampung untuk meraikannya bersama-sama keluarga. Cuma bagiku disini tidak ada sesape. Walaubagaimanapun ini adalah tahun yang kedua aku raikan disini. Sambutannya tidak lebih kurang seperti di Malaysia. Sembahyangnya disini sama juga. Perasaan sedih juga ada yang timbul. Tapi nak buat macam mana. Kalau sudah duduk di perantaun orang, kenala pandai-pandai jaga diri. Kalau hendak mati pun dimana-mana sahaja boleh berlaku. Tetapi redha dan terima semua itu. 

Pukul 7.30 pagi aku and family pergi ke Masjid untuk menunaikan solat hari raya haji. Kalau pergi pun aku takkan bawa dengan tangan kosong. Aku bawala sedikit kuih-muih untuk dimakan bersama-sama orang masjid. Ramai juga yang datang ke masjid. Kalau nk tahu orang Papua New Guinea pun ada jugak yang muslim. Cuma keadaan cuaca disini agak panas. Jadi macam-macamla bau orang hitam nih.hehehe..nasib baik ijam dan aisyah tak meragam.  Setelah selesainya sembahyang masing-masing memberi salaman dan kucupan. Ada yang teresak-esak menangis, berteriak dan ada yang gembira dengan kesyukuran. Aduh..jam aku dibuatnya.hehehe..


                                                Menu di pagi raya...ala2 sederhana jek

3 comments:

nmmy84 said...

wahhh ien sudah ada blog.tak tau pun.nnt wadah add.

sRi iNtAn a.k.a iEn said...

tq wadah..ade mase terluang jenguk2 la k...

....kehilangan identiti said...

hye ien..suzan nie...eheehe....
jom tukar link....